Britt-Inger Carlstedt blir granne med omlastningscentralen om planerna blir verklighet. Foto: Kajsa Carlsson.
Årjäng

Kan bli granne med sprängämnescentral

"Det känns inte tryggt"
1:30 min

Planerna på en omlastningscentral för ett ämne som används i sprängmedel oroar de boende i Bergerud i Årjängs kommun. Företaget som vill bygga centralen har sökt förhandsbesked för bygglov, och frågan kan avgöras i dag i bygg- och miljönämnden.

Britt-Inger Carlstedt har ett fritidshus på tomten intill den tänkta omlastningscentralen, och hon är - som många andra grannar - oroad över framtiden. Det gäller framförallt ämnet, ammoniumnitrat, som ska lastas om på platsen om företaget Orica Sweden får okej från kommunen.

– Det används i gödsel, men även i sprängämne, till exempel i Oslo nyligen. Det känns inte tryggt, säger Britt-Inger Carlstedt.

Sprängmedelsföretaget Orica Sweden transporterar ammoniumnitrat, som blir explosivt i kombination med vissa andra ämnen, mellan Sverige och Norge. Men eftersom reglerna för hur tung last man får ha ser olika ut i de båda länderna, behövs en omlastningsplats före gränsen och nu väntar man alltså på ett förhandsbesked för bygglov på tomten i Bergerud.

Årjängs kommun har låtit räddningstjänst, miljö- och hälsoskyddskontoret och Trafikverket yttra sig. Trafikverket väntar man fortfarande på - och kommer inte yttranddet kan bygg- och miljönämnden skjuta på torsdagens beslut.

Men de andra instanserna ser i nuläget inga risker. Det gör däremot grannarna, som nästan alla säger nej till planerna. I protestbreven nämns miljörisker, trafiksäkerheten, att omgivningarna förändras, störningar och så förstås rädslan för vad ämnet i sig kan ställa till med. Och Britt-Inger Carlstedt efterlyser en riskanalys.

– Under normala omständigheter kanske det här inte är några problem, men om det sker en kollision, vad händer då? Och om någon försöker sabotera, eller stjäla något av innehållet, vad händer då, säger hon.

Kajsa Carlsson
kajsa.carlsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".