Årjäng

Ännu oklart om lastbilscentralen i Bergerud

Det är oklart in i det sista om det blir något beslut under torsdagen om lastbilscentralen i Bergerud i Årjängs kommun. Det är ett yttrande från Trafikverket som väntas, innan Bygg- och miljönämnden fattar sitt beslut om förhandbesked för bygglov.

Grannarna är kritiska till planerna, men både räddningstjänsten och företaget anser att hanteringen är ofarlig.

Ämnet som ska lastas om, ammoniumnitrat, används vid konstgödsling men är även en ingrediens när man framställer sprängmedel, och blev välbekant för allmänheten när Anders Behring Breivik använde det vid sitt attentat i Oslo förra året.

Företaget Orica Sweden, som levererar sprängmedel till gruvnäringen, vill i dag inte uttala sig om planerna på en omlastningscentral i Bergerud. Det är för tidigt i processen, anser man. Men företaget har svarat på några av frågorna som de boende i området har ställt kring säkerhet och miljö. Bland annat anser man att transporttanken för ämnet är så säker att den klarat flera avåkningar utan läckage, och att risken för utsläpp är nästan obefintlig.

Både miljö- och hälsoskyddskontoret och Räddningstjänsten i Årjäng har gett klartecken. Räddningstjänsten tog i sin tur hjälp av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i sin bedömning av den ovanliga frågan, och har kommit fram till att ämnet är ofarligt så som det skulle hanteras i Bergerud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".