Foto: Andreas Ruuth/Sveriges Radio.

Nedskärningar på operan

Philip Jonsson: ”Vi får mindre med pengar”
1:27 min

Värmlandsoperan blöder ekonomiskt och det saknas fyra miljoner i nästa års budget. Nu tvingas man skära i personalkostnaderna och dra in omkring tio tjänster.

– Vi har aldrig haft en dålig ekonomi och vi kommer inte att ha det nästa år heller. Vi ser till att ha en ekonomi i balans. Men vi får ju pengarna från staten, regionen och Karlstad kommun, säger Philip Jonsson, styrelseordförande.

– Vi kan fortfarande göra goda föreställningar men vi får mindre med pengar. Det är väldigt tråkigt att inte regionen och kommunen förstår att kulturen och operan är något som hör framtiden till, säger han.

Hur stor del av krisen är ert eget ansvar?

– Vi är helt beroende av anslag. Vårt uppdrag är att hålla budget med de pengar vi har. När vi inte får uppräkningar då måste vi anpassa vår organisation. Vi har aldrig misskött ekonomin, inte på något sätt under alla år som operan har funnits, säger Philip Jonsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".