Patrick Ben, Helena Lindström, Matilda Nilsson och Mårten Åsberg, elever på Nyeds skola i Molkom. Foto: Malin Björk,SR
Molkom

Surfplattor till alla elever

"Det är naturligt för oss"
1:35 min

Samtliga elever i årskurs sex till nio på Nyedsskola i Molkom fick i går varsin surfplatta. Skolan blir därmed Karlstads kommuns första grundsskola att ha just denna teknik som läromedel.

Den nya tekniken är en del i en större satsning med fokus på nya sätt att lära.

– Eftersom vi hela tiden kommer ha tillgång till senaste nytt kan både elever och lärare hela tiden delta på lektionerna på ett helt annat sätt, dessutom så kan plattan vara till stor hjälp vid själva läxläsandet, säger David Larsson som är verksamhetschef och rektor på skolan.

Det var efter ihärdigt tjatande och övertalande från elevrådet som till slut resulterade i att nu 155 elever på Nyeds skola har en varsin surfplatta att tillgå i sin grundskoleutbildning.

Eleverna tyckte att tekniken skulle följa samhällets övriga utveckling och sitter nu mycket nöjda med sin utrustning i knät.

Men även lärarna är mycket nöjda med att ha ett så fint redskap att arbeta med. De ser att uppgifter kan göras på ett roligare och mer pedagogisk sätt än tidigare och att det finns ett uppsjö av hjälpmedel för barn med till exempel dyslexi.

Elever kan spela in ljud och bild under lektioner för att sedan ha tillgång till detta när hemläxan skall göras.

Lärarna drömmer även om en filmbank där eleverna kan hämta hem olika filmsnuttar som lärarna själva spelat in till exempel om hur ett visst mattetal ska lösas och så vidare. Men att eleverna sedan har fri tillgång till att ladda ner olika slags spel kanske blir baksidan av det hela.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".