1 av 2
Foto: Lasse Holmberg/Scanpix
2 av 2
Lennart Johansson. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio

Arrendatorer vill utrota vildsvin

"Vi klarar inte det här längre"
1:39 min

Vildsvinen måste utrotas! Det kravet kommer från den organisation som företräder landets jordbruksarrendatorer.

Problemen med vildsvin blir allt större. De breder ut sig alltmer över landet och här i Värmland beräknas det finnas omkring 300 vildsvin, främst i östra Värmland. Men nu kommer ett drastiskt förslag för att stoppa vildsvinen.

– Vi klarar inte det här längre. Skadorna kostar för mycket. Vi kan inte ha en stam med vildsvin som gör att vi inte kan få fram grovfoder till våra djur, säger Lennart Johansson, ordförande för SJA, Sveriges jordbruksarrendatorers förbund.

Nu kräver SJA att beslutet från 1988 rivs upp då riksdagen bestämde att vildsvinen hör hemma i Sverige och inte längre skulle utrotas.

Sveriges jordbruksarrendatorers förbund har 3 500 medlemmar som tillsammans brukar 42 procent av Sveriges jordbruksmark.

För att bli av med vildsvinen kräver nu förbundet att man får använda stora fällor och jaktmetoder som idag kräver specielltillstånd .

– Vi måste få jaga med mörkersikte, lampor och kunna jaga från bil, traktor med mera, säger Lennart Johansson.

 Vill ni använda gift?

– Nej, det vill vi inte. För det kan drabba andra djur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".