Mats Olsson och Agneta Hedlund på Kils kommun är trötta på utdragna upphandlingar av livsmedel. Foto: Tomas Hedman, Sveriges Radio.
Kil

Utdragen upphandling av mat dyrt för kommuner

1:22 min

När kommuner ska upphandla livsmedel är det stor risk att ärendet överklagas av den leverantör som inte får avtalet. Företagen verkar ha satt i system att slå ner på smådetaljer för att försöka kämpa sig till kontrakt som de i första omgången missar. Detta innebär att upphandlingar riskerar att överklagas gång efter annan och skapa mycket merjobb för kommunanställda.

I Kils kommun pågår nu en sådan segdragen upphandling.

– Det är som vi uppfattar det särskilt inom livsmedelssektorn och en naturlig förklaring kan vara att det är väldigt mycket pengar inblandade där, säger utvecklingschef Mats Olsson. En upphandling lik den vi håller på med nu är runt 25 miljoner kronor per år och det är klart att det är viktiga pengar för en leverantör.

Enligt Mats Olsson tar de då till alla medel för att vinna upphandlingen och för kommunerna innebär det mycket extra jobb. Kommunen får författa inlagor till rättsliga instanser och begära in spefikationer från leverantörerna. Det kan till exempel handla om hur mycket kött det ska vara i en köttbulle, hur man ska bedöma om ett mjöl är ekologiskt eller hur mycket fisk det ska finnas i en portion. Och det här medför ökade kostnader för skattebetalarna, konstaterar Agneta Hedlund, kostchef i Kils kommun, i och med att den nya upphandlingen skulle inneburit en lägre totalkostnad.

– Det blir försenat och så kommer prishöjningar, säger Agneta Hedlund. Det tar mycket arbetstid.

Är det en viss frustration som infinner sig?

– Ja, det är det, säger Agneta Hedlund.

– Man hade ju hoppats på att de ska se över Lagen om offentlig upphandling så att vi kan få lov att ställa krav. Vi måste kunna få lov att genomföra en affär.

Utan alla dessa förseningar?

– Ja!

I ett aktuellt fall i Kils kommun, i samarbete med flera andra värmländska kommuner, har en livsmedelsupphandling försenats i flera omgångar, något som skapar merjobb för kommunen och uteblivna prissänkningar som ett nytt avtal skulle gett. Även utvecklingschef Mats Olsson efterlyser förändring.

– Jag har inte varit med om en livsmedelsupphandling som man inte begärt överprövning på, säger Mats Olsson. Affären blir så viktigt för leverantören att det sätter krokben för oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista