Siklöjan ska tömmas på löjrom när fångsten är i hamn. Foto: Jenni Jansson/Sveriges Radio.

Svårt att bli yrkesfiskare i Vänern

"Begränsat med platser där fisken finns"
1:22 min

Det är inte självklart att den som vill bli yrkesfiskare i Vänern kan bli det. Antalet licenser är begränsat och i princip måste någon sluta för att någon annan ska kunna börja.

I värmländska Vänern finns det idag 18 licensierade yrkesfiskare, och totalt finns det 69 stycken i hela Vänern. För att få licens måste man bland annat visa att man kan leva på sitt fiske och alla tillgängliga licenser är idag fyllda.

Ingen utökning av är planerad av myndigheterna, så därmed kan man säga att kvoten är fylld fram till dess att någon väljer att sluta.

Men att bara tillåta ett visst antal yrkesfiskare i Vänern är nödvändigt för att det ska gå att leva på fisket, enligt Bosse Lindberg som är yrkesfiskare i Kristinehamn.

– Det är så begränsat med platser där fisken går till ordentligt, och det är dyrt bränsle och dyrt med båtar och nät, säger Bosse Lindberg.

Är det tufft ekonomiskt som fiskare?

– Nej inte när man är gammal i gården och vet vad man ska göra och inte göra. Värre var det när man var ung och började med fisket och barnen var små. Då var det svårt att få det att gå ihop, säger Bosse Lindberg.

Vi värmlänningar

Bosse Lindberg. Foto: Jenni Jansson/Sveriges Radio.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".