Peter Franke, chefredaktör på Värmlands Folkblad. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Värmlands Folkblad vill ha omställningsstöd nu

"För att kunna hänga med behöver vi ett stöd tidigare"
1:04 min

Presstödet utreds, men i väntan på det behöver många dagstidningar ett omställningsstöd. Det skrev 15 företrädare för Sveriges S-tidningar i ett nödrop på DN Debatt i lördags. Om inget händer före år 2017 då det nya presstödssystemet ska införas är risken stor att flera klassiska tidningar tvingas bort, förklarar Peter Franke, chefredaktör och ansvarig utgivare för Värmlands Folkblad.

– Det som är nytt är att det går så rasande snabbt. Det är en kombination av att allt fler vill läsa tidningar på nätet eller i mobilen. I kombination med en lågkonjunktur så slår det väldigt snabbt mot våra intäkter. Det gäller alla tidningar, det är en global omställning, säger Peter Franke. Prenumeranterna sviker, men att börja ta betalt för webbupplagan är inte lätt när läsarna är vana vid att få den gratis.

Enligt S-tidningarnas förslag ska presstödet höjas fram till 2017 och det ska inte krävas så stor upplaga som 12 000 exemplar för att få fullt presstöd. S-tidningarna föreslår också att regeln om att alla tidningar måste ha minst 55 procents unikt material för att få fullt presstöd ska bli mer flexibelt och anpassas efter hur stora resurser en tidning har. 

– För att kunna hänga med så behöver vi ha ett stöd tidigare, säger Peter Franke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".