Leo Persson, vd för Vänerply, menar att varslen är nödvändiga om företaget ska överleva. Foto: Fredrik Johansson /P4 Skaraborg Sveriges Radio
Gullspång

Moelven Vänerply varslar 50 anställda

1:13 min

50 anställda på Moelven Vänerply i Otterbäcken varslas om uppsägning. Det är nära en tredjedel av personalstyrkan. Orsaken är enligt företaget att produktionen rationaliserats genom investeringar i ny teknik. Både produktionspersonal och tjänstemän berörs.

– Vi måste möta konkurrensen från importerad plywood. konkurrensen ökar hela tiden och vi måste bli effektivare.

Företaget har gjort en jätteinvestering på 70 miljoner kronor i ny teknik i Otterbäcken, en investering som visserligen visar att man vill satsa på orten, men som samtidigt innebär att närmare en tredjedel av de anställda nu sägs upp.

Leo Persson säger att det är en tuff bransch med hård konkurrens från andra länder.

– Vänerply är ju ensamma producenter i Sverige, men vi har konkurrens från Finland och Sydamerika. Så vi måste investera.

Kan det bli fler uppsägningar framöver?

– Det vet vi inte idag. Det vi håller på med nu är etapp 1. 2014-2015 går vi vidare med vidareförädlingsdelen. Men det är inget vi har planerat idag, mer än att vi måste fortsätta rationaliseringen.

Så det kan innebära att ännu fler får sluta inom några år?

– Det vet vi inte idag. Det kan vi inte säga någonting om, säger Leo Persson.

Moelven Vänerply AB är Gullspångs kommuns största arbetsgivare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista