Livsmedelsupphandlingar

Företagen tycker inte att de satt överklaganden i system

"Vår ambition är att inte överpröva"
0:54 min

Flera kommuner upplever att livsmedelsleverantörer satt i system att överklaga upphandlingar, något som skapar mycket merjobb för kommunerna och problemet finns i hela landet. Livsmedelsföretagen försvarar sig och säger att de gör allt för att undvika rättsprocesser.

Hittils i år har 44 kommuner och fyra landsting fått se sina livsmedelsupphandlingar överprövas till förvaltningsrätterna. Juristen på Sveriges Kommuner och Landsting Mathias Sylwan uppleverar att matleverantörerna satt i system att överklaga detaljer när dom är på väg att förlora en affär.

– Här handlar det mycket om att de stora grossisterna använder sig av det här instrumentet att klaga till domstol. Vi hoppas att dom succecivt ska se att det ska gå att få rättvisa utan att ta till de här extrema åtgärderna.

Från såväl Menigo som Martin och Servera säger ansvariga att de visst gör allt för att undvika rättsprocesser. Och dom vill inte hålla med om beskrivningen att dom skulle satt det hela i system.

Michael Bengtsson är affärsutvecklingschef för offentliga affärer på Menigo.

– Vi sätter det inte i system att leta för att se om vi kan vinna, men vi analyserar givetvis ufallet av en utvärdering av en upphandling och känner vi sedan, baserat på det som de krav som ställts i en upphandling, om inte de har följts så kommer vi givetvis ha synpunkter.

Läs mer om vad vi berättade igår:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".