Västra Värmland

Lurade familj, vänner och Försäkringskassan på halv miljon

En 40-årig kvinna i Västvärmland dömdes i förmiddags till fängelse i ett år och tre månader för en lång rad bedrägeribrott där familjemedlemmar, grannar, arbetskamrater, banker och Försäkringskassan har lurats på sammanlagt en dryg halv miljon kronor.

Den omfattande domen från Tingsrätten återspeglar en närmast kaotisk tillvaro för kvinnan och hennes familj. Hon har vid en rad tillfällen fått ersättning för vård av sjukt barn men samtidigt arbetat och då fått lön. Det handlar om totalt drygt 230 000 kronor i vabb-ersättning som hon inte borde fått ut.

Under de senaste åren har kvinnan systematiskt tagit över ekonomin för sin sambo och dennes mamma och tagit på sig ansvaret att betala räkningar men sen struntat i att betala.

Polisen hittade, vid en husrannsakan, flera papperskassar fulla med kravbrev i en garderob. Många av breven var inte ens öppnade.

Samtidigt har kvinnan, enligt domen, tagit sms-lån i andra personers namn och sen fört över pengarna till sitt eget konto. Vid ett tillfälle stal hon mobiltelefonen för en arbetsledare på jobbet och tog ett lån i dennes namn. Den stölden gjorde att hon avskedades. Efter det gick hon sjukskriven i två och ett halvt år och fortsatte lura sin sambo och sin svärmor på pengar vilket slutade med att sambon plötsligt var skyldig 800 000 kronor och hans villa skulle säljas på exekutiv auktion.

Innan hon greps hann kvinnan också med att stjäla post från en granne och på det sättet komma över hans kontouppgifter vilket gjorde att hon kunde låna ännu mera pengar.

Idag är hon skyldig olika banker och finasbolag drygt 260 000 kronor.

Den 40-åriga kvinnan från Västvärmland erkänner brotten men säger sig ha varit såpsykiskt utbränd att hon inte kan hållas ansvarig för sina handlingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista