Lyckat arbete mot metallstölder i Karlskoga och Degerfors

"Punktmarkering av individer och fordon"
1:44 min

Med täta kontroller av personer och bilar har polisen kommit till rätta med problem kring ett antal villor i Karlskoga och Degerfors.

Första oktober startade det som fick namnet Operation Furtum.

– För oss handlar det om punktmarkering av individer och fordon, men det gäller att göra det på ett korrekt sätt, det handlar ju om människor det här också, säger Kenneth Sundkvist, som är polisområdeschef i Karlskoga.

På flera håll i Karlskoga och Degerfors har ett antal villafastigheter köpts upp och sedan lånats eller hyrts ut till ett stort antal människor. Grannar har störts i stor omfattning av oväsen, biltrafik, och sanitära olägenheter.

– Sommartid har det varit för jäkligt här med en 30-40 personer i huset och dom har hållit igång dygnet runt, säger Tarja, en av dem som bott granne.

Förutom att ansamlingen av folk skapar sociala problem ser polisen också kopplingar till metallstölderna.

– Kopplingen man kan se är att individer och fordon från de här fastigheterna har blivit uppmärksammade och ertappade på andra ställen, säger Kenneth Sundkvist.

Exakt hur dom här kopplingarna till metallstölderna ser ut eller hur många som gripits misstänkta vill Kenneth Sundkvist inte gå in på.

– Våra operativa metoder är en sak för polisen. Det jag vill belysa är konsekvenserna för grannarna, vi har ett ansvar öka tryggheten och det ser jag seriöst på. Så länge jag är områdeschef här ska vi arbeta med att få slut på den här oseriösa uthyrningen, då slutar problemen för grannarna också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".