1 av 2
Migrationsverket. Foto: Lars Westerberg / Sveriges Radio Örebro
2 av 2
Tolle Furugård, enhetschef på Migrationsverkets mottagningsenhet i Örebro. Foto:Jaber Fawaz/Sveriges Radio Örebro.

Försvunna flyktingbarn utreds i Karlskoga

1:17 min

Polisen i Karlskoga utreder just nu tre försvinnanden på kort tid från boenden för ensamkommande flyktingbarn i Hällefors, Karlskoga och Degerfors.

Migrationsverkets regionchef Tolle Furugård säger att försvinnanden bland flyktingar inte är ovanliga.

– Av alla asylsökande är det många som försvinner och det sker valigen i slutet av processen, när ett beslut närmar sig, säger han.

Av de som nu anmälts försvunna är det minst två som fått avslag på sina asylansökningar. Försvinnanden anmäls alltid till polisen. Tolle Furugård säger att det alltid finns en risk att unga människor som försvunnit kan råka illa ut, men han det kan vara tuffare för som som har hunnit fylla 18 år.

– På boendena bor man nära personalen, man lät känna varandra och då kan man få information om bakgrunden till försvinnandet. Jag kan tycka att det kan vara lika allvarligt om de som är 18 - 20 år och bor i lägenheter tillsammans med fem andra förvsvinner, de har inget vuxenstöd runt omkring sig.

Av alla flyktingar i asylprocessen är det många som försvinner. Av de som är under 18 kommer många tillbaka efter en tid, andra förblir borta.

– Det finns olika varianter, man kan hålla sig gömd, man kan få hjälp att gömma sig, man kan ha åkt till ett annat land eller man kan ha åkt hem, säger Tolle Furugård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista