Flygplanet havererade strax söder om flygfältet i Arvika. Inom en timme efter nedslaget hittades två personer, båda avlidna, vid flygplanskroppen. Foto: Bengt Andersson / Scanpix
Halmstad

Gymnasiets skuld i störtat plan utreds

"Det är en fruktansvärt tragisk händelse"
2:54 min

Det flygplan som var inblandat i en flygolycka i Arvika i förra veckan där två män dog var delvis tillverkat på Kattegattgymnasiet i Halmstad. Åklagaren ska nu ta ställning om fel begåtts och vems ansvaret är.

I förra veckan störtade ett tvåsitsigt privatplan utanför Arvika och de två männen ombord dog. Planet, ett så kallat ultralätt flygplan, hade byggts på Kattegattsgymnsiet som en ett projekt och såldes. Det var då färdigbyggt till 70 procent.

Åklagare ska nu ta ställning om fel begåtts och vems ansvaret är. Tommy Persson, rektor på Kattegattsgymnasiet, arbetade inte på skolan när planet byggdes, men var med och sålde det till flygklubben i Arvika.

– Det var en kille från flygklubben som jag hade mycket telefonkontakt. Så det är klart att jag är berörd av detta. Det är en fruktansvärt tragisk händelse, säger han.


Om utredningen visar
att det begåtts fel på Kattegattgymnasiet gäller den vanliga ordningen för ansvarsfrågor: stigande från lärare, till rektor, till förvaltningschef.

– Jag känner inte att jag kan vara ansvarig eftersom jag inte var med i projektet alls, men jag får lämna detta till förundersökning och eventuella domstolsbeslut.


I annonsen skrev Kattegattgymnasiet att planet såldes i befintligt skick. Tommy Persson har inte fått någon information om vilka eventuella tester som gjordes på planet i Arvika.

– När planet var sålt hade vi kontakt om dokumentation kring planet, sen har jag inte haft kontakt med dem på ett år.


Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden på Halmstad kommun har nu skickat upp dokumentation om försäljningen av planet till polisen i Värmland.

– Vi har meddelat polisen att vi står till förfogande att lämna uppgifter. Vi är också angelägna om att det utreds så att man kan förhindra att något sådant här sker i framtiden, säger Dag Hultefors, ordförande i nämnden.


Just nu finns inga planer på att det ska byggas fler flygplan på fordonsprogrammet på Kattegattgymnasiet.

– Det var något man gjorde i syfte att utveckla elevernas kompetenser och locka till sig fler elever. Som läroplanen ser ut idag kommer det inte göras några liknande projekt, säger rektor Tommy Persson till P4 Halland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".