Muhammed Mursi, Egyptens president var sommaren 1977 praktikant på Uddeholm i Hagfors. Foto: SVT

Praktikanten i Hagfors blev president i Egypten

3:58 min

Steget att jobba som praktikant på Uddeholm till att leda ett land med 83 miljoner invånare är långt. Men en som faktiskt har tagit detta jättekliv är Egyptens nuvarande president Muhammed Mursi.

- Det som är kul är att presidenten själv i alla sammanhang där han träffar svenskar är väldigt snabb med att berätta det här, och han har också skickat hälsningar till oss i Hagfors, säger Boo Rundqvist, informationschef på Uddeholm. 

Efter att förre presidenten Hosni Mubarak avsattes under den arabiska våren förra året, så hölls i somras Egyptens första fria presidentval - och då valdes Muslimska brödraskapets Muhammed Mursi till president. Samme Mursi var på 1970-talet praktikant på Uddeholms verkstäder i Hagfors,  berättar Boo Rundqvist, informationschef på Uddeholm i Hagfors:

- Han är ju metallurg och när han kom till oss var han nyutexaminerad från universitetet i Kairo, berättar Boo Rundqvist.
Muhammed Mursi praktiserade i två månader på Uddeholm under sommaren 1977.

- Han påpekar gärna de goda erfarenheter han hade, dels från Sverige i allmänhet och från Uddeholm i synnerhet, säger Boo Rundqvists som nåtts av Mursis hälsningar bland annat från Sveriges ambassadör i Kairo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista