Distriktschef Rebecka Rödin och drivningsledare Ulf Ejenstam på Stora Enso Skog i Torsby. Foto: Sven Westerdahl, Sveriges Radio.
Torsby

Ny metod skyddar skogsmark

"Risar basstråk kraftigt"
1:21 min

Blötan ställer till det i skogen för dom som avverkar. Men hos Stora skog har man lanserat en ny metod som minskar markskador. Metoden går ut på att utvalda vägstråk skyddas med ris från träden.

– Det är faktiskt två miljömål som nås genom den nya metoden, säger Rebecka Rödin som är distriktschef på Stora Enso Skog i Torsby. Dels att ta ut så mycket biobränsle som vi bara kan, dels att minimera körskadorna.

Rätt Metod Slutaverkning bygger på att man minimerar markskador samtidigt som man höjer produktionen. Man har inom Stora Skog i Värmland utbildat personal under sommaren och utvärderat kontinuerligt. Och det kommer att fortsätta ett år framöver. Snart kommer man att märka en skillnad när man ser avverkningsområden i skogen, det tror Ulf Ejenstam, drivningsledare på Stora Enso Skog.

– Förut har vi fått ut det virke vi vill ha men kanske inte med bästa resultat för marken, säger Ulf Ejenstam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".