1 av 2
Maja Eriksson från Nordmark har redan börjat träna på segergesten. Målet är ju att vinna OS-guld! Foto: Micael Fasth/P4 Värmland.
2 av 2
Maja har pappa Christer som en av sina tränare. De tillbringar en stor del av sin fritid på Kalhyttans skidstadion. Foto: Micael Fasth/Sveriges Radio.
Serie: Unga idrottstjejer

Maja Eriksson i Nordmark drömmer om OS-guld

Maja Eriksson: ”Jag tränar 5-6 gånger i veckan”
9:12 min

Några få dagar varje år bestämmer sig Maja Eriksson för att ta det riktigt lugnt. Resten av tiden är det full action. Det här är en 12-åring som aldrig får nog av sport!

– Hon kan gå upp mitt i natten för att träna, säger pappa Christer.

Maja och hennes familj bor i Nordmark. Men nästan varje dag åker hon till Kalhyttans Skidstadion i Filipstad för att träna. Och hon gör det oavsett om det finns snö eller inte. Ska man bli en riktigt bra längdåkare är varje träningspass lika viktigt.

– Jag vill jämt träna. Det är alltid lika kul. Det är väl roligt att tävla också, men träningen måste man göra för att kunna tävla och bli bättre, säger Maja.

Hon har högt ställda mål: Först ska hon vinna de stora ungdomstävlingarna, sedan ska hon ta en plats i landslaget och till slut vinna OS-guld. Därför tränar hon hårt 5-6 gånger i veckan och tävlar nästan varje helg under snösäsongen.

Men från början var det inte lika tufft. Maja finns sina första skidträningar:

– Då fick vi mest springa runt i en dunge och lägga bollar i en hink. Det var inte så bra.

Micael Fasth
P4 Värmland

Serien: Unga idrottstjejer

P4 Värmland har träffat fem tonåringar som älskar sport. De sysslar med helt olika idrottsgrenar men har ändå en sak gemensam: Träning och tävling är så viktigt att de bygger hela sitt liv kring idrotten!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".