Esbjörn Hagberg biskop i Karlstad stift som genomgår en historisk tid. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Karlstads stift

Antalet pastorat minskas drastiskt

Esbjörn Hagberg: "För Karlstad blir det stor skillnad"
1:29 min

Från och med 2014 slaktas de nuvarande pastoraten i Sverige, istället bildas det storpastorat inom Svenska kyrkan. Det beslutades av 251 ledamöter i det pågånde kyrkomötet som är kyrkans högsta beslutande organ. Men trots att det är ett historiskt beslut så är det få medlemmar i Svenska kyrkan som kommer att märka av beslutet med storpastorat.

De nya storpastoraten kommer att införas från och med 2014. Det innebär att alla samfälligheter som verkar idag inom svenska kyrkan görs om till pastorat vars syfte bland annat är att spara pengar, och beslutet på kyrkomötet att införa storpastorat är en milstolpe i Svenska kyrkans historia.

I Karlstads stift innebär det att fem olika församlingar som idag har varsin kyrkoherde kommer att bli ett pastorat med en kyrkoherde.

– Det är ett stort steg. Det handlar om att skapa större administrativa enheter för att ha råd att finnas lokalt och kunna lägga pengarna på det viktigaste, som barn- och ungdomsverksamhet, möta utsatta i samhället och ta hand om våra kyrkobyggnader på ett bra sätt, säger Esbjörn Hagberg, biskop i Karlstads stift.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".