Björn Ranelid. Foto: Maja Suslin/Scanpix

Björn Ranelid hyllar Zlatan och sågar SVT

"Jag borde kanske ha skrivit Zlatans bok"
4:08 min

En gobeläng av ord. Det utlovar Björn Ranelid när han gästar Karlstad ikväll, berättade han för P4 Värmland innan han satte sig i jaguaren för att köra hit.

Han passade också på att hylla Zlatan, anklaga SVT för feghet och kalla sina belackare för förkrympta, avundsamma själar.

Björn Ranelid har ett späckat schema just nu, med både bokprojekt och föreläsningsturnerande. Men det tv-program som han började spela in i somras, tänkt för Sveriges Television, verkar det inte bli något av.

– Vi har spelat in tre pilotprogram, men jag tror att de kommer att tacka nej för de är inte vana vid ett sånt program. De har väl fördomar om att svenska folket inte kan vara intresserat av någon som står utan manuskript och förmedlar vad språket kan innebära i grammatiskt formell mening. De får väl hålla sig till programmen med en massa dialekter, säger Björn Ranelid.

Han har en god relation till Värmland och den värmländska berättartraditionen.

– Fröding ligger just nu etta på Svensktoppen. Det är riktig örfil, en lavett på skånska, mot alla de som förvanskar och förfular svenska språket. Nu har alltså Fröding besegrat alla dansbandsmusiker, det är underbart, säger Björn Ranelid, och syftar på Mando Diaos Frödingtolkning "Strövtåg i hembygden".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".