1 av 2
2 av 2
Många potatisåkrar dränktes av regn under hösten. Foto: Roy Malmborg/Sveriges radio.

Rekordsen skörd av den värmländska potatisen

"En blandad säsong med en extrem höst"
1:08 min

Rekordsent på året har den sista potatisen nu tagits upp i Värmland. Omkring fem procent av åkerarealen gick inte att skörda på grund av den blöta hösten, men säsongen blev inte så katastrofal som många befarade tidigare i höst.

– Jag vill inte beskriva det som ett katastrofår i Värmland. Men det har varit en väldigt blandad säsong. För en del gjorde vädrets makter att det inte växte som det skulle under sommaren och så har det varit en extrem höst, säger Åsa Rölin, potatisodlare på Bodaholms gård på Värmlandsnäs.

Hon uppskattar att omkring 5 procent av arealen inte har kunnat skördas av de värmländska potatisbönderna i år och berättar att en del potatis har blivit skadad av kölden och måste sorteras bort.

I vanliga fall brukar Bodaholms gård skörda de sista knölarna i början på oktober, men den extrema blötan i höst gjorde att man inte kunde ta upp all potatis förrän nu i november. Åsa Rölin räknar med fler blöta höstar och dränering av åkrarna ligger högt på prioriteringslistan.

– Det kommer att behövas framöver, och behövs redan, när det kommer stora mängder regn, säger Åsa Rölin.

Uppemot åtta ton potatis lämnar dagligen Bodaholms gård, där Lars Björsell sedan 70-talet och som tredje generation driver potatisodling. Foto: Elma Pasalic.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".