Annan myndighet kan ersätta SADEV i Karlstad

Christian Holm (M): ”Karlstad är en bra tänkbar ort”
1:28 min

Det blir en ny organisation för granskning av Sveriges bistånd, som ska ersätta myndigheten SADEV, och den kan komma att ligga i Karlstad. En överenskommelse har kommit till stånd i utrikesutskottet efter att regeringen ändrat sin ståndpunkt.

– Vi har kommit fram till en överenskommelse med oppositionen där en ny organisation ska tas fram och som ska träda i kraft på samma gång som SADEV avvecklas. Statskontorets beslut var inte bra och vi har lyssnat till oppositionen, säger Christian Holm, värmländsk riksdagsledamot för moderaterna.

Det formella beslutet som utrikesutskottet kommit fram till tas efter en debatt i riksdagen den 5:e december.

Utskottet ser fördelar med att placera den nya organisationen i Karlstad, bland annat för närheten till myndigheten för samhällsskydd och beredskap, men även andra orter är tänkbara.

SADEV ska avvecklas men avvecklingen kan förskjutas framåt i tiden beroende på hur lång tid det tar att ta fram en ny fungerande organisation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".