Malin Jonsson är en förälder av många som protesterar mot Torsby kommuns beslut att omorganisera inom förskole och dagisverksamheten. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
Torsby

Arga föräldrar i Torsby protesterar mot förskolebeslut

1:30 min

Kommunens förskola och dagisverksamhet i Torsbys centrala delar ska genomgå stora förändringar, något som fått föräldrarna att reagera. Bland annat ska två tjänster bort, två dagis läggas ner och personalen ska rotera mellan arbetsplatserna. Ikväll ska de ansvariga få svara på frågor i ett stormöte med föräldrarna.

– Vi fick den första informationen först när beslutet redan var taget att två tjänster skulle bort. Vi har inte fått någon chans att komma med andra förslag eller synpunkter. Vi är rädda att många barn som har en god trygghet idag rycks upp i den miljö de har eftersom många ska byta både lokal och fröknar samtidigt, säger Malin Jonsson, förälder i Torsby.

Upproret startade med facebookgruppen "Rör inte vår förskola i Torsby kommun" där det nu finns över 700 medlemmar, och i förra veckan protesterade ett femtiotal föräldrar mot det föreslagna beslutet i samband med kommunfullmäktigemötet där det beslutades att två dagis ska läggas ner.

Stora delar av personalen ska omplaceras också och rotera mellan arbetsplatserna på dom kvarvarande förskolorna där två personal ska ta hand om 26 barn.

– Vi tycker att det blir för lite personal på för många barn, säger Malin Jonsson.

Beslutet har tagits utan att föräldrarna fått yttra sig, och ikväll ska politiker och tjänstemän ställas mot väggen i ett stormöte Kl 18:30 i Stjerneskolans matsal.

– Vi hoppas kunna få svar på de frågor vi borde ha fått ställt innan, så som skollagen förordar, säger Malin Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista