Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Landstinget

Kvarglömd kompress gav fel röntgensvar

Kommunikationsbrister mellan vårdenheter på Centralsjukhuset i Karlstad är orsak till att landstinget gjort en ny Lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen.

Anmälan rör en kvinna som hade en tumör i livmodern med blödningar. För att stoppa blödningen användes en kompress som skulle tas bort på eftermiddagen, men på grund av en kommunikationsmiss togs den bort först på kvällen.

Under tiden som kompressen fanns kvar i kvinnans kropp gjordes en röntgen för att mäta ut hur tumören skulle strålbehandlas. Senare upptäcktes att röntgen gjorts med kompressen kroppen kvar i kroppen. Detta gjorde att organen försköts något och att bilderna från röntgen blev missvisande.

Misstaget ledde till att kvinnan fick högre stråldos mot urinrör och urinblåsa än vad som var avsett och något lägre dos mot tumörområdet. Dessutom påverkade det strålfältet över lymfkörtlarna. Centralsjukhuset har nu infört nya rutiner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".