1 av 2
Mathias Nilsson och Erik Gustavson. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
2 av 2
Sven Jerring från reportageresan i USA 1937. Foto: SVT Bild

Tronskifte på Sverige-Amerika-centret

"Viktigt att vi försöker hålla kvar kontakten med ättlingarna"
17 min

Med sina 33 år som chef personifierar Erik Gustavson Sverige-Amerika-centrets drygt 40-åriga historia. Nu lämnar han över chefsposten till Mathias Nilsson. Lagom till avgången prisas nu Gustavson också av Karlstads kommun, som tilldelar honom sitt Frödingstipendium.

Det var i fredags som kommunen meddelade att Erik Gustavson får kulturstipendiet till Gustaf Frödings minne.

– Det är ett erkännande av Sverige Amerika centret. Det är väldigt roligt, jag tror att vi alla som jobbar där känner oss hedrade, säger Erik Gustavson, som precis som den andra stipendiaten Barbro Järliden får 50 000 kronor.

Sverige-Amerika-centret har länge har koncentrerat sig på immigrationen till Nordamerika. Men nu har arbetet börjat att förändras, enligt Erik Gustavson.

– Vi har noggrant börjat att titta på immigrationen till andra länder och återinvandringen, och även den moderna invandringen. Vi är på väg mot att bli ett immigrationscenter, säger han.

Mathias Nilsson som blir ny chef för Sverige-Amerikacentret i Karlstad. Han vill bland annat arbeta för att nya svenskar i framtiden ska kunna söka sina rötter i andra länder.

– Det behöver göras mer för att bevara historien.

När Erik Gustavson och Mathias Nilsson gästade Eftermiddag idag fick de bland annat höra ett guldkorn från Radioarkivet. 1937 var Sven Jerring på en fyra månader lång reportageresa i USA och han intervjuade mängder av utvandrade svenskar. Bland dem värmlänningen Erik Eriksson, som hade flyttat till Amerika 1882.

– Det är fantastiskt att det här materialet finns. Just den dialekt som han talade, den är nog svår att finna idag, säger Erik Gustavson om klippet med Erik Eriksson.

Man räknar med att ungefär 130 000 värmlänningar emigrerade till Amerika.

– Procentuellt sett var det ett av områdena som drabbades värst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".