Ulric Andersson (S). Foto: Landstinget i Värmland

Landstinget: Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill sänka skatten

1:30 min

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i landstinget vill att landstingsskatten sänks med 20 öre. Förra året höjdes skatten med 45 öre, och det är alltså en del av den höjningen som oppositionen nu vill ta bort.

– Det finns ett rejält överskott i landstinget och vi tycker inte att man bör ta ut högre skatt av värmlänningarna än vad som behövs för stunden. De här pengarna skulle stärka Värmland i tider med stigande arbetslöshet då det är allmänt kärvt, säger Ulric Andersson, socialdemokrat och oppositionsråd i landstingsstyrelsen.

Men Moderaterna och de andra partierna i majoriteten vill behålla skatten på nuvarande nivå.

– Vi från moderaterna och de andra partierna i samverkan tar ansvar för att se till att Landstinget i Värmland har god ekonomisk hushållning, precis som lagen kräver. Det är för att vi vill säkerställa att det finns tillgång till god hälsa- och sjukvård även på lång sikt, säger Fredrik Larsson, moderat och ordförande i landstingsstyrelsen.

Socialdemokrater och vänsterpartister är kritiska till att det i budgetsförslaget finns 100 miljoner kronor som det inte är definerat vad de ska användas till. Vad säger du om det?

– Så är det inte. Alla vet att de pengarna ska användas till hälsa- och sjukvård.

Landstingsfullmäktige kommer att fatta beslut om skatten på onsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista