Foto: Isak Olsson/P4 Värmland.
Värmland

Medarbetare på Värmlands tingsrätt inte nöjda med arbetssituationen

"Rättssäkerheten kan vara hotad på sikt"
1:19 min

Värmlands tingsrätts medarbetare är inte nöjda med sin arbetssituation. I den medarbetarundersökning som Sveriges domstolar gör vartannat år hamnar Värmlands tingsrätt långt under snittet i landet och resultatet har också försämrats från förra undersökningen.

Snittet i landet ligger på 67 i index, och Värmland hamnar så lågt som 50 i index, mot 62 förra gången undersökningen gjordes.

Rådman Lars Bjurstam, chef för Värmlands tingsrätt, är inte nöjd.

– Jag är nöjd med undersökningen, men inte med resultatet. Men förra veckan, dagen efter vi fick resultatet, hade vi en konferens där resultatet av undersökningen var en punkt. Det blev en mycket bra diskussion, säger Lars Bjurstam.

Han tror att orsaken till att medarbetarna i så stor utsträckning har angett att de inte känner sig nöjda på arbetsplatsen till viss del beror på en planerad omorganisation.

– Omorganisationer sprider alltid oro.

Men dessutom handlar det om den skriande brist på domare som råder vid Värmlands tingsrätt. När ytterligare en domare slutar vid årsskiftet finns det nio kvar på en tingsrätt där det egentligen ska vara 12.

– Vi har svårt att rekrytera domare. De flesta vill jobba kvar i storstäderna där de har rotat sig med familjen. Så det här är ett problem vi delar med i stort sett alla tingsrätter utanför storstäderna, säger Lars Bjurstam, som själv veckopendlar.

Och bristen på domare kan leda till att rättsäkerheten hotas.

– På sikt kan den göra det. Idag uppfyller vi målen som regeringen satt upp, men hur länge vi klarar av att göra det kan jag inte säga.

Det arbetar 58 personer på Värmlands tingsrätt. 49 svarade på medarbetarenkäten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".