Orrholmen i Karlstad. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

KBAB höjer hyran

KBAB:s hyresgäster får nästa år en hyreshöjning med 1,4 procent. Det står klart efter att förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Karlstad Bostads Aktiebolag har avslutas.

Inför förhandlingarna hade KBAB redovisat ett höjningskrav på 1,95 procent, men i överenskommelse med Hyresgästföreningen blev det alltså en höjning på 1,4 procent istället.

– Jag tycker att vi lyckades träffa en uppgörelse på rimlig nivå, samtidigt är vi bekymrade över det vinstkrav som kommunen ställer på bolaget. Det riskerar att driva upp hyrorna mer än nödvändigt, säger Thomas Bäckman, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen i Karlstad, i ett pressmeddelande.

2012 väntas KBAB göra en vinst på 47 miljoner. Det motsvarar 550 kronor per lägenhet och månad för hyresgästerna. 

– De kommunala bostadsbolagen ska inte i första hand skapa vinster, de ska tillgodose ett allmännyttigt syfte. KBAB:s främsta uppgift är att tillhandahålla bra bostäder till rimliga hyror och vinsterna måste därför i första hand användas till att hålla hyresnivåerna nere, avslutar Bäckman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".