1 av 2
Bosse Sjökvist mjölkbonde i Torsby, Jakob Walfridsson butikschef på ICA Toria och Tore Johnsson mjölkbonde i Vägsjöfors. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
2 av 2
Jakob Walfridsson butikschef för ICA Toria betalar 1 krona mer för mjölken i Januari och Februari, men plussar på med en krona extra i December. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.

Höjer mjölkpriset för att hjälpa bönder i Torsby

"Vi ger mjölkbönderna en extra julklapp"
1:32 min

Från och med imorgon och tre månader framåt höjer Ica Toria i Torsby mjölkpriset med minst en krona litern för att hjälpa åtta lokala mjökbönder ekonomiskt. Initiativet kommer från mjölkbönderna och Jakob Walfridsson, butikschef på Toria, nappade på iden.

Ica Toria är först ut i länet att höja mjölkpriset till åtta lokala mjölkproducenter inom Torsby kommun. Tidigare har det startats liknande satsningar, bland annat hos livsmedelshandlare i Jämtland och Dalarna. Satsningen i Torsby startar imorgon och kommer att pågå tre månader framåt.

Butikerna som hakar på kommer att höja mjölkpriset med minst en krona.

Hur mycket pengar kan det handla om för bönderna under de här tre månaderna?

– Om det går bra kan det nog bli upp mot 100 000 kronor, säger Jakob Walfridsson butikschef på Toria.

Tore Johnsson och Bosse Sjökvist är båda mjölkbönder och är initiativtagarna till prishöjningen i de lokala butikerna:

– Vi hoppas att konsumenterna ställer upp. Det måste hända något, det är en fråga om överlevnad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".