Sebastian van den Bergen och CamVan Nguyen. Foto: Malin Björk/Sveriges Radio.

Färre småföretag startades upp

CamVan Nguyen: ”Det känns bra”
1:30 min

Antalet nystartade småföretag minskade under oktober månad i Värmland med drygt sju procent, medan det i riket i stort ökade något, enligt statistik från Visma. Men CamVan Nguyen går mot strömmen och satsar på egen nagelsalong i centrala Karlstad.

– Jag har öppnat en egen nagelsalong. Efter långt letande har jag nu äntligen hittat en bra lokal centralt i Karlstad, säger CamVan Nguyen.

Eftersom CamVan jobbar som tandtekniker vid sidan om har hon från början anställt två stycken personer som sköter salongen.

– Ja jag kan inte jobba här hela tiden eftersom mitt andra arbete tar så mycket tid och sen är det ju bra att jag ger andra jobb, säger hon.

Att starta egen är en lång och krävande process, Sebastian van den Bergen, jobbar som rådgivare till invandrare som vill starta eget företag på Almi Karlstad.

– Vi jobbar med att stötta och hjälpa invandrare i sin process att starta eget. Det är lite svårare att starta eget företag som invandrare och att få finansiering.

Gruppen invandrare är inte så konjunkturkänslig när det gäller att starta eget. De startar oftast för att de är tvungna och inte hittar andra arbeten, enligt Sebastian van den Bergen.

Värmand är inte unikt – flera län har problem med att få fart på förtagandet. Anna Hedberg, regionschef för företagarna i Värmland. Hon menar att statistiken dessutom kanske inte är helt rättvisande. 

Enligt Hedberg kan de bolag som registreras vara fler än de faktiska personer som startar företag eftersom en person kan starta flera olika företag. Och då blir siffran på antalet nya företagare missvisande. Egentligen så är det ännu färre faktiska personer som startar företag.

Statistik från det senaste året visar också att företagandet minskar i hela Sverige.

– Nästkommande år tror jag kommer bli ett tungt år för företagandet, säger Anna Hedberg.

Men Hedberg tror även att stora varsel, så som det som nyligen var i Säffle, kan göra att många krafter släpps lös och kan resultera i företagande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".