Sture Emanuelsson. Foto: Magnus Hermansson

Sture är mannen bakom Karlstads storbyggen

17 min

För gemene man är han inget känt ansikte. Ändå är Sture Emanuelsson, ordförande för Färjestad BK, en av Karlstads tyngsta makthavare. För faktum är att han har haft ett finger med i nästan alla stora byggprojekt i Karlstad. Nu jobbar han på att återuppliva kvarteret runt Arkaden i centrala stan.

Listan på de stora byggen i Karlstad de senaste decennierna som Sture Emanuelsson ligger bakom kan göras lång: Nya CCC, Mitticitygallerian, Löfbergs Lila Arena, den nya stadsdelen med höghuset på Bryggudden, Campus Futurum... Själv har Sture Emanuelsson svårt att välja vad som känts viktigast.
- Löfbergs lila arena ligger mig mycket varmt om hjärtat och Mitt i City har betytt oerhört mycket för Karlstads cityhandel. Nya CCC är en viktig motor för hela besöksnäringen i Karlstad.

- Jag har en tendens att hela tiden förflytta mig till nya projekt, och det är väl det som är drivkraften, säger Sture Emanuelsson.

Idag är han projektledare för Mercuriusprojektet, som handlar om att bygga om och få liv i det på senare år alltmer ödsliga Arkaden-gallerian i centrala Karlstad.

- Det ligger mitt i city och så som kvarteret som helhet sett ut är inget att visa upp för besökare. Det är klart att det är ett sår i stadsbilden som vi måste täppa till, med bostäder, handel och kontor. Vi är på god väg nu, säger Sture Emanuelsson.

Sture Emanuelsson sitter också i styrelsen för CCC och är kritisk till att den nya konferenshallen beskrivits som konkursmässig i länstidningarna:

- De där rubrikerna var överdrivet dramatiska. Vi har haft för litet eget kapital och nu har ägarna beslutat sig att gå vidare och satsat nya pengar. Karlstad CCC har som jag bedömer det en mycket fin marknad framför sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista