1 av 2
Cecilia Oscarsson och Annika Bohlin har hästar mitt i det som tros vara ett nytt vargrevir. Foto: Torsten Gabrielsson/P4 Värmalnd
2 av 2
Maria Falkevik och Fredrik Wilde, länsstyrelsen i Värmland var ute och spårade varg. Foto: Torsten Gabrielsson/P4 Värmland.

De har vargen in på knuten

"Det är bra att veta så mycket som möjligt om vargen"
1:36 min

Ett nytt vargrevir kan ha bildats i Forshagatrakten och Länsstyrelsens rovdjursansvarige Maria Falkevik har varit ute i skogen och försökt spåra vargparet för att få veta mer om dem. Samtidigt är de som bor inom reviret oroliga.

– Med säkerhet vet vi inte så mycket mer än att det är ett revirmarkerande par. Men vi har samlat in spillning och skickat på analys. När det resultatet får vi veta om det är vargar från ett närliggande revir eller någon annanstans ifrån, säger Maria Falkevik.

Varför vill ni veta allt det här?

– Det är länsstyrelsens uppdrag att göra den här inventeringen. Och sedan är det bra att veta så mycket som möjligt. Särskilt i det här området som är ganska tätbefolket. Om folk är oroliga och hör av sig har vi ju ett svar att ge dem.

Annika Bohlin och Cecilia Oscarsson bor i Hösserud, sydost om Forshaga, mitt i det som tros vara ett nytt vargrevir. Båda har hästar, och den senaste månaden har hästarna betett sig mycket oroligt och till och med rymt ut ur sina hagar, något som Annika säger aldrig har hänt tidigare.

– Det är fruktansvärt olustigt att ha hästar och småbarn och bo mitt i ett vargrevir, säger Annika Bohlin, som är noga med att påpeka att hon inte har något mot vargar i övrigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".