Fri entré när Hellton jagar kvalplats till elitserien

11 min

Hellton från Karlstad jagar en kvalplats till elitserien, när handbollssäsongen nu är på väg in i sitt dramatiska slutskede.

I den viktiga hemmamatchen mot Helsingborg på söndag hoppas locka storpublik, genom att ha fri entré. Det är sponsorerna som står för notan, och intäkterna behövs eftersom publiksiffrorna har varit sämre än väntat den här säsongen.

Hellton ligger just nu femma i allsvenskan, med en poäng upp till den fjärdeplats som skulle innebära kvalspel till elitserien. Tre matcher återstår.

– Det är en otrolig morot. Det är tre matcher och det är otroligt jämnt, men vi har två hemmamatcher, säger lagkaptenen Linda Johansson, som är optimistisk inför slutspurten.

Och visst är det viktigt att nå den där kvalplatsen, konstaterar Helltons ordförande Lars Ask.

– Det är viktigt ur flera aspekter. Dels finns det givetvis en ekonomisk sida, att vi lyckas att få minst en extramatch hemma. Sportsligt ger det mer publicitet, och vi får mer erfarenhet. Vi har ett ganska ungt lag fortfarande, säger han.

Helltons publiksnitt har sjunkit den här säsongen jämfört med den förra, man ligger nu på knappt 300 åskådare per match.

– Många av våra matcher går på lördagseftermiddagar, det krockar med hockey bland annat. Det kan vara en orsak, säger Lars Ask, som hoppas på omkring 1000 åskådare när det är fri entré på söndag.

Hellton började säsongen svagt i höstas och låg ett tag i bottenstriden, men har kommit starkt på senare tid och har nu alltså vittring på elitseriekvalet. Att laget fick storstryk mot Helsingborg när lagen möttes i Skåne i oktober betyder därför inte särskilt mycket, tror Linda Johansson.

– Matcherna vi har nu på slutet, det är mot lagen vi mötte tidigt i höstas. Och vi är ett helt annat lag idag, med hur vi jobbar försvarsmässigt, och med aggressiviteten i både anfall och försvar. De siffrorna skapar bara en enorm revanschlusta, vi vill visa att vi kan mycket bättre än vad vi visade nere i Helsingborg, säger Linda Johansson.