Just nu

Neddragningar hotar ambulanssjukvården

1:18 min

Ambulanssjukvården i Värmland riskerar att drabbas av nedskärningar. För att nå 2013 års budget föreslår ambulanssjukvårdens verksamhetschef Torbjörn Nyvall en rad reduceringar och Torsby och Filipstad är de kommuner där förändringarna kan bli störst.

I Filipstad finns idag två dygnsambulanser och förslaget är att bara en av dessa ska vara i tjänst mellan midnatt och klockan sju på morgonen. I Torsby kommun finns det idag tre dygnsambulanser och förslaget är att en av de tre görs om till dagambulans.

Även i Hagfors, Munkfors, Sunne och Årjäng föreslås mindre förändringar medan det i Karlstad, Kristinehamn och Säffle blir oförändrat. Förslaget ska nu förhandlas och riskbedömas tillsammans med de fackliga organisationerna.

Beskedet om att det kan bli nedskärningar inom ambulanssjukvården oroar invånare i Torsby.

--Det är mycket turister i Torsby kommun som skadar sig vid skidåkning och det är många hjärtinfarkter, så ambulanser behövs, säger en kvinna.

--Det känns lite oroligt. Jag har åkt ambulans så jag vet hur viktigt det är, säger en man.

Filipstads kommunalråd Per Gruvberger har inte hört talas om förslaget när P4 Värmland når honom.

– Jag tycker man ska koppla ihop denna fråga med diskussionen om ambulanshelikopter. Den satsningen rimmar illa med att samtidigt dra ner på ambulanstillgången.

Ulla Kjellemar, verksamhetschef för hälso- och sjukvården i Filipstads kommun, förutsätter att landstinget gjort en riskbedömning innan de kommit fram till vilka tider ambulansen i Filipstad ska tas bort.

– I den bedömningen hoppas jag att man tagit med att säkerställa patientsäkerheten, säger Ulla Kjellemar. Det här drabbar alla invånare i vår kommun och kan naturligtvis innebära längre väntetider, säger Ulla Kjellemar.