En brutalare Bärjed släpper första skivan med Free Fall

12 min

Livet med Soundtrack of our lives är historia, och nu är det bandet Free Fall som gäller för värmländske gitarristen Mattias Bärjed. Igår släpptes Free Falls debutalbum Power and volume.

Parallellt fortsätter Mattias Bärjed att jobba med filmmusik. Han gjorde soundtracket till omdebatterade Call girl, och nu har han ett nytt filmprojekt på gång.

Mattias Bärjed är mest känd från numera insomnade The Soundtrack of our lives. Free Fall bildades redan 2009, men debutalbumet Power and volume kommer alltså först nu. Igår släpptes det i Sverige och idag i övriga Europa bortsett från Storbritannien där det kommer på måndag.

– Det var framför allt jag som kände att jag inte ville släppa skivan parallellt när vi fortfarande var aktiva med Soundtrack. Då hade det betraktats som ett sidoprojekt och det hade fått stå åt sidan. Det var bättre att vänta med skivsläppet, säger Mattias Bärjed.

Är Free Fall en chans för dig att ta ett steg fram som gitarrist, det är väldigt mycket mer gitarrsolon här än i Soundtrack?

– Ja, jag känner att det finns ingen ambition att återskapa nåt som påminner för mycket om Soundtrack. Det är en helt annan konstellation, och kanske ett brutalare uttryck också.

Free Fall består utöver Mattias Bärjed också av sångaren Kim Fransson, trummisen Ludwig Dahlberg, och en annan värmlänning - basisten Jan Martens.

Mattias Bärjed har även gjort mycket filmmusik på senare år, bland annat till omdebatterade Call girl, som handlar om bordellhärvan på 1970-talet.

Nu har han ett nytt filmprojekt på gång, avslöjar han. Det är tillsammans med Mikael Marcimain, som regisserade tv-serien Upp till kamp där Mattias Bärjed också gjorde musiken. Det nya projektet är en filmatisering av Klas Östergrens böcker Gentlemen och Gangsters.

– Det är fantastiska berättelser, otroligt bra böcker. Jag känner mig väldigt sporrad, säger Mattias Bärjed.