FBK

Färjestadssupportrar oroas över risk att nya ägare kommer in i klubben

1:36 min

En börsnoterad idrottsklubb måste äga minst 51 procent av aktierna själva. Men många tror att regeln kommer att ändras för att klubbarna ska kunna få in mer pengar. En framtid som oroar fansen som tror att nya ägare också tar kontrollen över verksamheten. På måndag ska medlemmarna i Färjestads supporterklubb Wolfpack möta vd:n Håkan Loob och diskutera framtiden.

– Det kan ju bli att någon finansiär kommer och köper 51 procent av en förening och då blir det skillnad. Det ideella ur föreningen försvinner ju då, säger Benny Sjöström, ordförande för Färjestads supporterförening Wolfpack.

Oron som supportrarna känner ör överdriven, hävdar Färjestads ordförande Sture Emanuelsson. Han hävdar att diskussionen enbart handlar om Riksidrottsförbundet eller de två stora idrotterna som fotboll och hockey, själva ska få ta de stora besluten i framtiden. Färjestad har inget intresse att ta in kapital utifrån, menar Sture Emanuelsson.

– Det är en fråga som vi i Färjestad överhuvudtaget inte har reflekterat över. Vi har drivit FBK i 80 år i år och har aldrig ens varit i närheten av frågan att ta in ett externt kapital, säger han.

– Att man nu diskuterar 51-procentsregeln innebär ju i att man i det perspektivet jag har handlar om att man står inför att flytta beslutanderätten från RF till ett specialförbund. Det innebär inte på något sätt att 51-procentsregeln är borttagen.