Riksdagsvalet 2014

Värmländska politiker tror att alla partier blir kvar i riksdagen efter valet

1:35 min

Det är ett och ett halvt år kvar till riksdagsvalet, och just nu ser det osäkert ut i opinionsmätningarna för både Kristdemokraterna och Centerpartiet. Men P4 Värmlands enkät till de värmländska riksdagsledamöterna visar att de flesta tror att båda partierna kommer att klara sig kvar efter valet 2014.

Opinionsmätningarna duggar tätt, och både Kristdemokraterna och Centerpartiet pekas återkommande ut som de som riskerar att få under fyra procent och därmed hamna utanför riksdagen. Erik A Eriksson (C) är trött på de ständiga spekulationerna.

– Pratar man om opinionsmätningar varje dag är det ju det som blir nyheten. Jag tycker att vi ska prata mer om vår politik och om vi lyckas med den. Om vi inte gör det behövs ju inte vi som parti längre. Men ska vi diskutera opinionsmätningar blir det ju något annat än den reella sakpolitiken.

Själv tror Erik A Eriksson att riksdagen kommer att innehålla samma partier efter nästa val som nu. Och bland kollegorna i Alliansen svarar alla i vår enkät att nuvarande partier håller sig kvar. Det tror även Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Bland riksdagsledamöterna från Socialdemokraterna och Miljöpartiet är det mer tveksamt för de flesta. Fyra vågar varken svara ja eller nej, och en, socialdemokraten Gunilla Svantorp, tror att antingen Centern eller Kristdemokraterna åker ur. Det tror däremot inte Charlie Wiemers, distriktsordförande för KD.

– Dagens opinionsläge är naturligtvis inte bra. Vi brukar hämta igen och spurta rätt bra i valrörelsen, så jag är egentligen inte orolig för vår existens i riksdagen, säger han.