Valet 2014

SD ändrar strategi för att undvika tomma stolar i kommunerna

1:34 min

Sverigedemokraterna i Värmland gör nu flera förändringar för att undvika kaoset med tomma stolar i länets kommunfullmäktige och politiska vildar, något som blev ett problem efter valet 2010.

Ända sedan förra valet har det varit turbulent kring Sverigedemokraterna i flera kommuner. Personer som röstades in bodde inte på orten, var inte Sverigedemokrater eller hade redan lämnat partiet.

Och ett år efter valet kunde vi rapportera att 38 procent av SD:s politiker hoppat av sina uppdrag här i länet.

Idag finns tomma stolar i Grums och Storfors kommunfullmäktige. I Arvika, Torsby och Forshaga har inröstade sverigedemokrater blivit politiska vildar, och i flera av de kommuner där det finns representanter i fullmäktige, saknas ersättare.

Men efter valet 2014 kommer det inte att bli lika rörigt, enligt distriktsorförande Runar Filper.

– Vi kommer att köra med anmälda kandidater nästa gång. Alltså att vi låser våra listor redan i april, och ser till att ha nog många kandidater i varje kommun, säger han.

Förklaringen till att det blev så mycket strul i kommunfullmäktige på flera håll, är enligt Filper att man höll listorna öppna i hopp om att hitta kandidater de sista månaderna före valet. Det innebär också att väljarna kan skriva dit egna förslag på personer, trots att dessa kanske inte ens är Sverigedemokrater. Det hände på flera håll i förra valet och fick till följd att SD:s stolar stått tomma. Och SD:s egna kandidater visade sig i flera fall inte vara skrivna i rätt kommun.

– Förut har det blivit vissa chanstagningar, säger Runar Filper.

Och även om turbulensen efter valet 2010 kan ha skadat väljarna förtroende, tror inte Runar Filper att det kommer att märkas i valet 2014.

– Folk kommer att se i ett tidigt skede att vi har många kandidater i alla värmländska kommuner, jämfört med 2010. Och så kommer vi att ha företrädare som har en helt annan förankring i sina egna kommuner och det kommer att ge resultat, det är jag övertygad om.