Just nu

Karlstad

Skutberget blir kommunalt naturreservat

1:25 min

Skutbergets friluftsområde utanför Karlstad ska bli ett kommunalt naturreservat. Enligt den borgerliga majoriteteten har området en särställning och behöver skyddas för att kunna vara en fortsatt attraktiv plats för Karlstadsbor och besökare.

--Vi vill skydda det här området för motion och friluftsliv. I första hand gäller det området mellan campingen och vattnet, men teknik och fastighetsförvaltningen får nu i uppgift att ta fram en detaljerad plan för området och skötsel, säger kommunalråden Henrik Lander (C) och Maria Frisk (MP).

Det kommande kommunala naturreservatet ska inte sammanblandas med de av Naturvårdsverket fastställda som omfattas av ett strikt regelverk som gäller alla naturreservat. Den stora skillnaden nu blir att kommunen styr helt självt över villka regler ska gälla och att även kommuninnevånarna kan vara med och säga sitt om utformandet.

– Det här innebär också att Karlstads kommun tar tillbaka skötseln från First Camp som tidigare varit vår entreprenör, säger Henrik Lander.

I mars kommer teknik och fastighetsförvaltningen få uppdraget och i höst ska ett förslag klubbas.