1 av 5
Värmländska Monica Zetterlund har varit med och tävlat i Melodifestivalen flera gånger, och 1963 vann hon med En gång i Stockholm. Foto: Johan Wärnlöf/Scanpix.
2 av 5
Claes-Göran Hederström vann 1968 med "Det börjar verka kärlek banne mig". Foto: UPI/Scanpix.
3 av 5
Första gången en mellodeltävling hölls i Karlstad, 2004, vann Petra Nielsen och gick vidare till finalen. Foto: Jack Mikrut/Scanpix.
4 av 5
Ann-Louise Hanson, Tova Carson och Siw Malmkvist har alla deltagit i Melodifestivalen, Malmkvist (till höger) vann bland annat den allra första festivalen 1959. I Melodifestivalen 2004 tävlade de tillsammans med C'est la vie. Foto Ola Torkelsson/Scanpix.
5 av 5
Kikki Danielsson har varit med nio gånger i Melodifestivalen. 2006 vann hon den deltävling som avgjordes i Karlstad, men i finalen blev hon sist. Foto: Jessica Gow/Scanpix.
Magnus gräver i arkiven

Melodifestivalens omväxlande och omtumlande historia

25 min

På lördag kommer Melodifestivalen till Karlstad, för tredje gången i tävlingens drygt halvsekellånga historia.

Melodifestivalen, ständigt omdebatterad, har verkligen skiftat karaktär och haft många ansikten under decenniernas lopp. I veckans arkivfynd bjuder P4 Värmland på en resa från starten 1959 fram till våra dagar:

1959 var det Siw Malmkvist som tog hem segern med melodin Augustin, i den första svenska melodifestivalen. Fast egentligen hette tävlingen inte så då, den kallades "Säg det med musik, svensk final för eurovisionens schlagertävling". Namnet Melodifestivalen kom först 1967.

Redan då hade man faktiskt deltävlingar, något som man annars kanske kan tro är ett nytt påfund. 1959 hölls åtta semifinaler i tv-programmet Hylands Hörna, där de åtta finalbidragen utsågs genom poströstning. Det var ju före sms:ens tid...

En värmländsk triumf kom 1963, när Monica Zetterlund vann med En gång i Stockholm. Året innan, 1962, blev hon tvåa med När min vän. Men då sjöng även en annan artist låten i samma tävling. Varje melodi skulle framföras två gånger, av olika artister, för att man verkligen skulle rösta på låten och inte artisten. Vinnaren det året utsågs genom poströstning, vilket innebar att resultatet inte kunde offentliggöras under själva festivalkvällen.

En vinnarlåt från historien som fortfarande är en favorit för många är Claes-Göran Hederströms "Det börjar verka kärlek banne mig" från 1968.

– Jag var så vansinnigt kär i honom så jag tiggde hans bild i helfigur i tjock papp från Ströms. Han stod sedan i ett hörn i mitt rum tills min bror använde honom som måltavla för luftpistolskytte - ett sorgligt slut på den vackre gossen, skriver Stina OpdeWeegh Lundström, en av många lyssnare som har hört av sig till P4 Värmland och önskat låten.

Första gången Melodifestivalen kom till Karlstad var 2004. Deltävlingen som hölls i LLA vanns av Petra Nielsen, närmast före Sara Löfgren - de två gick vidare till finalen.

2006 arrangerades återigen en mellodeltävling i Karlstad. Då var det Kikki Danielsson och Magnus Carlsson som avancerade till finalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista