Vindkraftverken på Gässlingegrundet. Foto: Roy Malmborg, Sveriges Radios arkiv.
Planer på riksintresseområden

Länsstyrelsen protesterar mot tre utpekade vindkraftsområden

1:18 min

Länsstyrelsen har invändningar mot tre av de sex områden som statliga Energimyndigheten vill göra om till riksintresseområden för vindkraft. Det framkommer i det remissvar som länsstyrelsen nu skickat in.

De tre områdena som länsstyrelsen har invändningar emot ligger i norra Torsby, norra Hagfors och sydväst om Säffle, ute i Vänern.

Malin Iwarsson är planhandläggare på Länsstyrelsen Värmland och arbetar bland annat med vindkraftfrågor.

– En är naturreservat, en är stoppområde för försvarsmakten och en har en känslig natur- och kulturmiljö i närheten, säger Malin Iwarsson.

Staten kan skapa riksintresseområden när en plats bedöms vara av nationell vikt för en viss verksamhet. Det innebär då att inga andra verksamheter ska komma i fråga i det området.

Tidigare var förslaget 21 sådana områden för vindkraft i Värmland men på grund av nya kriterier har antalet sjunkit till sex. Det handlar bland annat om områdets storlek, vindförutsättningar och tillgång till elnät.

Frågan om riksintresseområde påverkar inte möjligheten att starta vindkraft på en plats, det handlar snarare om huruvida det bara ska tillåtas vindkraft i det området

Nu ska energimyndigheten gå igenom remissvaren och beslut väntas senare i år, men Malin Iwarsson tror inte att beslutet kommer att påverka den värmländska vindkraften i någon större utsträckning.

– Min bedömning är att det kommer att påverka relativt lite, för det vi har sett de senaste åren är att det har projekterats en hel del vindkraft i en mängd andra områden också, säger Malin Iwarsson. Projektörerna har helt enkelt letat upp områden som de bedömer som bra och så tror jag det kommer att fortsätta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista