Nu utreds omständigheterna kring den populära båtbusstrafiken i Karlstad av RIksenheten mot korruption. Arkivfoto: Isak Olsson/P4 Värmland
Karlstad

Båtbusstrafiken utreds efter mutmisstankar

1:29 min

Båtbusstrafiken i Karlstads kommun utreds nu av Rikskriminalpolisen, bland annat för misstänkt mutbrott. Anmälan gjordes för ett halvår sedan och två utredare arbetar med fallet. Utredningen leds av statsåklagare Nils-Eric Schultz vid Riksenheten mot korruption.

– Mellan sju och tio förhör har gjorts. Det gäller hur fartyg och båtar har besiktigats och hur det har gjorts. Vi har ett omfattande material som har tagits i beslag, säger Nils-Eric Schultz.

Han har även fått signaler från utredarna om att själva upphandlingen av båttrafiken bör granskas.

– När vi började med ärendet var upphandlingen inget vi hade fokus på, men utredarna har framfört att det kan finnas skäl att titta på det också.

På måndag ska beslut tas om hur utredningen ska gå vidare.

Men Karlstads kommunledning har ingen information om utredningen som pågår mot det bolag som kommunen anlitat för båtbusstrafiken. Biträdande kommunchef Ulf Nykvist välkomnar utredningen.

– Det är väl bra att alla frågor utreds. Kommunens roll har ju varit att vi har gjort en upphandling och företaget här har ju vunnit den, säger han.

Tidigare har upphandlingen av det företag som skulle sköta båtbusstrafiken överklagats i förvaltningsrätten, där kommunen fick rätt, och sedan överklagats till kammarrätten, som inte tog upp fallet.

Kommunledningen känner inte till några kopplingar mellan kommunanställda och båtbussbolaget och enligt Ulf Nykvist har inga kommunanställda förhörts. Det är heller inte aktuellt att kommunen gör någon egen utredning enligt biträdande kommunchef Ulf Nykvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista