1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
2 av 2

Fler medlemmar för tre partier senaste året

1:33 min

Den starka trenden med att politiska partier tappar medlemmar drabbar även partiernas Värmlandsavdelningar. Men en granskning av medlemssiffrorna för det senaste året visar att tre partier nu ökar sitt medlemsantal i Värmland.

Precis som i övriga landet minskar antalet medlemmar i de politiska partierna, utom för Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. De går framåt, både i länet och riket och ökade här med knappt 40 respektive cirka 100 medlemmar förra året.

Och här i Värmland går Moderaterna emot rikstrenden och har ökat sitt medlemsantal med drygt 100 det senaste året. Värmlandsmoderaterna står för den största ökningen inom partiet förra året. Ombudsmannen Henrik Wall tror att det beror på en mycket medveten satsning på att värva nya politiker. Bland annat finns webbsidan politikersökes.se, där man kan anmäla sitt intresse och sedan få mer information om Moderaternas politik.

Kampanjen anspelar på att den som engagerar sig, snabbt kan få makt att förändra.

– Det handlar ju om köksbordsfrågor, man sitter oftast och diskuterar hur det ser ut i ens kommun eller något man är misnöjd med. Så det är klart att man är intresserad av att vara med och påverka. Och det är ju en vinst för oss, säger Henrik Wall.

Men för de övriga partierna ser det dystrare ut, med medlemstapp som varierar mellan en handfull och upp till ett drygt hundratal för de större partierna. Och även om det går bra för Värmlandmoderaterna just nu, menar ombudsmannen Henrik Wall att det är tufft att hitta intresserade.

– Man har mycket åtaganden vid sidan om, när det gäller att få ihop tiden med familj och andra saker. Det gör att även politiken har fått stå tillbaka, säger han.

Läs också:Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista