1 av 3
Therese Östervee, skiftledare på Filmstaden i Karlstad. Foto: Therese Thorén/Sveriges Radio Värmland.
2 av 3
Måns och Ismo Hetala, Lesjöfors. Foto: Therese Thorén/Sveriges Radio Värmland.
3 av 3
Julia Blomberg och Evelina Kjeld. Foto: Therese Thorén/Sveriges Radio Värmland.
3D-film

Nu kommer biobesökarna att behöva köpa 3D-glasögonen till biofilmen

"Det är för miljöns skull"
4:45 min

Svensk Filmindustri, SF, börjar ta betalt för sina 3d-glasögon på tisdag (5 mars). Man vill försöka få biobesökarna att spara glasögonen och återanvända dem nästa gång de går på bio. 15 kronor kommer glasögonen att kosta och biljettpriset för filmen kommer att sänkas med motsvarande summa.

– Det är för miljöns skull. Vi kommer att sänka biljettpriset med 15 kronor och så kommer glasögonen att kosta 15 kronor. Då kan man spara glasögonen och ta med dem hit igen, säger Therese Östervee, skiftledare på Filmstaden i Karlstad.

Har det varit ett stort svinn på de här glasögonen sedan 3d-filmerna började bli allt mer populära?

– Vi har ju returkärl där nere, men det är alltid några som går sönder och några som tar med dem hem och prövar på tv:n hemma.

Ebba Nordström står och kollar på bioprogrammet utanför Filmstaden. Och hon tycker att det är helt okay att betala 15 kronor för ett par 3d-glasögon nästa gång hon går på en 3d-film.

– Det är bra och smart så att de får pengar för det. Så att man inte slänger dem.

Ismo Hetala från Lesjöfors ska gå på bio med tioårige sonen Måns. Ismo tycker att det är onödigt att börja ta betalt för 3d-glasögonen.

– Ja, det tycker jag.

En liten bit längre bort står de både 17-åringarna Julia Blomberg från Hammarö och Evelina Kjeld från Kil. Och de tycker att det är en bra ide att ta betalt för glasögonen i fortsättningen.

– Första reaktionen var att vadå, ska de börja ta betalt för det här också? Men sedan, när man fick reda på att de drar av det på biljettpriset känns det mer rimligt, säger Evelina Kjeld.

Kommer ni ihåg att ta med dem tillbaka till bion sedan då?

– Ja, det skulle vara ett litet problem! Man kanske får börja ha dem i handväskan hela tiden, säger Evelina Kjeld och skrattar.

– Det är nog kört för min del, säger Julia Blomberg.

– Jag brukar alltid glömma mitt biokort så jag kommer nog att glömma de här också, så det blir lika dyrt för mig ändå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".