Sverige - Norge. Foto: Scanpix
Arbetsmarknad

Svårare för svenskar att få jobb i Norge

"Fler norska ungdomar blir arbetslösa"
1:22 min

Arbetsmarknaden i Osloområdet tål inte mer invandring från bland annat Värmland. Det menar Dag Aarnes, direktör på det norska näringslivets huvudorganisation NHO. Han oroas över att allt fler norska ungdomar ställs utanför arbetsmarknaden.

Det kommer 50 000 arbetsinvandrare från EES-området, och mellan 20 000 och 30 000 svenskar varav en stor del är värmlänningar varje år till Norge. Till det kommer mellan 20 000 och 25 000 nya norrmän som också söker jobb varje år. Det blir närmare 100 000 nya arbetstagare om året.

– Jag är orolig för att arbetskraftsinvandringen leder till ökad arbetslöshet bland norrmännen om invandringen fortsätter som den har gjort i flera år, säger Dag Aarnes.

Arbetslösheten i Norge steg oväntat från 3,5 till 3,6 procent under den senaste tremånadersperioden. Analytiker hade i snitt räknat med en nedgång till 3,4 procent.

– Väldigt få nya jobb skapades och det bekräftar bilden av att Norges ekonomi bromsar in, säger Erik Bruce, chefsanalytiker på Nordea Markets.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".