Ingela Bendt, författare. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Livet värt att leva

Ingela Bendt skrev en kyrklig skilsmässoritual

Ingela Bendt: "En avslutningsritual är en folkhälsoinsats"
9:33 min

Varje år slutar omkring 20 000 äktenskap i skilsmässa. När paren gifter sig lovas evig trohet inför släkt och vänner under rituella och festliga former. Men skilsmässan, den sköts ofta privat och i det fördolda. 
Men kanske är det lika viktigt att skilsmässan utförs rituellt? Det menar i alla fall författaren Ingela Bendt.

Ingela Bendt ägnar sig åt existensiella frågor och har skrivit boken "Skilsmässa-ritualer vid separation" och en särskild skilsmässorit som kan utföras i kyrkan: "När det känns som att allt har brustit".

– Kyrkan ska finna där människor behöver hjälp. Samhället har inte de riter som behövs. Det finns ritualer för namngivning, konfirmation och begravning men inget för skilsmässa, säger Ingela Bendt.

Hon menar att människor har ett behov av att sätta punkt. Hennes skilsmässoritual användes första gången i Storkyrkan i Stockholm 2003 och har sedan arrangerats ett flertal gånger i Värmland, bland annat i Rudskyrkan i Karlstad.

– Jag tror att det skulle kunna gå att arrangera skilmässoriten oftare för det finns ett enormt behov, säger Ingela Bendt.

– Att ha ett avslut är en folkhälsoinsats. Det sa en religionsforskare till mig när jag skrev min bok, säger Ingela Bendt som ikväll ska föreläsa under temaveckan "Livet värt att leva".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".