Prästen Niklas Grahn ser ljust på framtiden för Svenska kyrkan, trots sjunkande medlemssiffror. Foto: Kajsa Carlsson/P4 Värmland.

Svenska kyrkan tappar medlemmar

Niklas Grahn: "Man vet allt mindre om kristen tro"
1:31 min

Församlingarna i Karlstads stift fortsätter att tappa medlemmar, precis som Svenska Kyrkan i stort. Förra året lämnade över 1 700 personer församlingarna i stiftet.

– Det ger konsekvenser för oss som kyrka, när det gäller ekonomi till exempel. Men det är också intressant hur relationen till kyrkan ser ut, och då är kanske det stora bekymret den stora okunskap som finns idag. Man vet allt mindre om kristen tro och kyrka, och det kanske är vår största utmaning, säger Niklas Grahn, präst i Norrstrands församling i Karlstad.

Jämför man stiften, hör Karlstads stift till de som har högst andel medlemmar sett till folkmängden. Över 77 procent är medlemmar i Svenska kyrkan här, för Stockholms stift är siffran knappt 57 procent.

Högst andel utträden här i stiftet har Karlstads domkyrkoförsamling, medan flera församlingar ute på landsbygden inte hade något, eller bara något enstaka, utträde förra året.

Men trots minussiffror ser ändå Niklas Grahn några ljuspunkter. I Karlstads stift är det många som vill utbilda sig till präster, och konfirmandsiffrorna har vänt uppåt och fler vill vara kvar i församlingsarbetet efter konfirmationen. Då är en svårare fråga är hur man vänder det vikande intresset för den vanliga söndagsgudstjänsten.

– Ibland talar man om att det är väldigt glest, inte minst i de små sammanhangen, ute i våra bygder. Det är också en stor utmaning, att jobba med gudstjänstutveckling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".