Anne Carlsson. Foto: Reumatikerförbundet.

Granskning visar att Reumatikerförbundet gjorde fel

I februari avslöjade Dagens Nyheter att Reumatikerförbundets ordförande, Anne Carlsson från Karlstad, bott gratis i förbundets lägenhet utan att skatta för förmånen. Det uppstod också tveksamheter kring varför Reumatikerförbundets fond verkade sakna åtta miljoner kronor.

Revisionsbyrån kritiserar nu förbundet eftersom det står helt klart att man inte gjort rätt när man låtit ordförande Anne Carlsson ha fri tillgång till lägenheten. Man håller också på att granska tillgången till fria Sj-kort, SAS-kort och hur man hanterar den andra lägenheten som Reumatikerförbundet äger.

Däremot kan man inte hitta något förmellt fel i hur förbundet hanterat pengarna i Reumatikerfonden. Det är tillåtet att använda pengarna till verksamheten, men revisionsbyrån rekommenderar att förbundet i fortsättningen redovisar det här tydligare i årsredovisningen.

Anne Carlsson har tidigare sagt att hon inte tänker avgå, utan låta ordförandefrågan bli en sak för förbundsstämman att ta ställning till. 

– Det känns skönt att ha svart på vitt att inga pengar har försvunnit. Samtidigt är jag olycklig över att mina och Reumatikerförbundets misstag när det gäller förmånsbeskattning har inneburit fokus på dessa frågor i stället för på Reumatikerförbundets viktiga arbete, säger Anne Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".