Internatskolan Lundsberg i Värmland. Foto: Ulf Palm/Scanpix.

Lundsbergselever fortfarande tvingade av äldre

Lundsberg har inte löst problemen
1:11 min

Det finns fortfarande elever på Lundsberg som tvingas utföra tjänster åt de äldre eleverna. Det visar en enkät som Lundsberg har bett Karlstad universitet göra på skolan. Men rektorn är ändå nöjd.

Lundsberg har tillsammans med Karlstad universitet låtit elever svara på frågor om trygghet och kränkningar på skolan.

186 av 202 elever har svarat - och de allra flesta frågorna har fått positiva svar. Till exempel svarar 98 procent att de känner sig trygga i skolan. 98 procent säger att man respekterar varandra på skolan.

Men det finns en sak som sticker ut: nästan var tionde elev som svarat tycker att de får utföra tjänster åt andra, framförallt äldre elever.

Den person på Karlstad universitet som analyserat den här enkäten menar att det här visar att Lundsberg inte riktigt har löst de problemen.

Skolinspektionen har tidigare tagit upp problem med informella system på skolan - så kallade hackordningar - där äldre elever tvingar yngre elever att utföra visa uppgifter, som att stryka skjortor eller städa toaletter.

P3 Nyheter har pratat med Staffan Hörnberg, rektor på skolan, som säger att han är nöjd med att enkäten visat bra resultat, men att de kommer utreda och se varför det finns elever som känner sig tvingade till att utföra tjänster åt andra. Men han är inte orolig och tror inte att det har med maktutövning att göra.

Nu har resultaten skickats till Skolinspektionen, men de vill inte säga förrän de har gjort sin egen utredning.

Lundsberg har tillsammans med de två andra riksinternaten Sigtunaskolan och Grennaskolan nu lämnat in sina överklaganden av Skolverkets beslut att återkräva bidrag, till förvaltningsrätten.

Skolverket har krävt tillbaka mellan 800 000 och 3,5 miljoner i bidrag för utlandssvenska elever som verket menar har betalats ut felaktigt. För Lundsberg rör det sig om ungefär 2,5 miljoner kronor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".