43 procent av gatorna som fått namn efter en person här i Karlstad, bär ett kvinnonamn. Foto: Karlstad kommun.

Fler män än kvinnor får gator uppkallade efter sig

Christel Landström: "Det finns inga direktiv"
1:34 min

Betydligt fler män än kvinnor har fått gator i länet uppkallade efter sig. 63 procent av de gator i länet som fått namn efter en person har mansnamn, 37 procent har kvinnonamn.

– Men det finns inga riktlinjer för kvinnligt och manligt i gatunamnen, säger Christel Landström, som är sammankallande i den grupp i Karlstad kommun som tar fram förslag till gatunamnen.

I Karlstad är siffrorna något mer jämställda: 57 procent för männen och 43 procent för kvinnorna. Det slår ändå andelen kvinnor i chefsposition, som är 31 procent kvinnor mot 69 procent män.

– Det vanligaste är att det är en kategorisering av gatunamnen, till exempel frukt, stenarter med mera, men även en berömd person och dess verk. Men det finns till exempel ett beslut om att en lämplig gata ska döpas efter Sarah Leander, men vi har inte hittat någon sådan gata än, säger Christel Landström.

Selma Lagerlöf och Gustav Fröding är några av de kända personer som idag fått gator uppkallade efter sig och sina verk.

– Författar och konstnärsparet Sandberg skulle kunna vara aktuella för namn på gator och då får vi tänka på att inte bara "Långa Farbrorn" utan även " Lilla Anna" finns med, säger Christel Landström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".