Inger Sandberg, författare. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Fredagsintervjun

Inger Sandberg om livet med Laban och Anna - och saknaden efter Lasse

"Jag saknar Lasse enormt, det är en halva av mig som har försvunnit"
19 min

Hon är mamma till superkända barnbokskaraktärer som spöket Laban, Lilla Anna och Tummen.

Inger Sandberg, aktuell i samband med systerskapsfestivalen som pågår just nu i Karlstad, berättar i Eftermiddags fredagsintervju om sitt liv och om saknaden efter maken och arbetskamraten Lasse, som gick bort 2008.

Inger och Lasse Sandberg har gett ut ett stort antal barnböcker genom åren, efter debuten 1953 med "Fåret Ullrik får medalj". Inger skrev, Lasse illustrerade. Böckerna är så många att Inger har tappat räkningen, men det är över 100.

– Jag har aldrig räknat dem faktiskt. Det låter skrytigt det där, "över 100", men vi hade ett långt liv ihop och då blev det så, säger Inger Sandberg.

Inger föddes i Karlstad 1930. Hon läste till lärare, men samarbetet med skämttecknaren och illustratören Lasse - som hon gifte sig med 1950 - gjorde att hon styrde in på en karriär som barnboksförfattare istället.

Ni var gifta i nästan 60 år. Hur gör man för att hålla liv i en relation så länge?

– Man reser bort ibland. Jag flyttade till England ett tag och Lasse sade att "nej, det vill inte jag". Men han kom efter, som väl var, efter tre, fyra veckor.

Lasse avled hösten 2008, och saknaden efter honom är stor. Hon har slutat helt att jobba, hon skriver ingenting längre. Att Lasse är borta känns lite som en amputation, berättar hon.

– Jag saknar Lasse enormt, det är en halva av mig som har försvunnit.

Men Inger Sandberg, som fyller 83 år i sommar, är glad över att ha nära till både barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Och hon har funderat på att skriva sina memoarer, även om är tveksam till om de tankarna någonsin blir verklighet.

– Jag har ett tecknarmaterial efter Lasse som är enormt. Jag tror att man skulle kunna göra något roligt av det. Men jag är inte den som tycker att det är roligt att jobba, det var Lasse som satte fart på mig hela tiden, säger Inger.

Nu är hon aktuell i samband med den pågående systerskapsfestivalen. Lördag klockan tolv föreläser hon vid bibliotekstorget på Stadsbiblioteket i Karlstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".